Alegerea corectă a anvelopelor de vară


În vederea unei alegeri corecte privind anvelopele de vară, este important să ții cont de calitatea acestora pentru a avea certitudinea unei siguranțe maxime. De asemenea, acestea trebuie să se potrivească atât manierei proprii de condus cât și tipului de autoturism pe care îl deții.


SUMAR

Selectarea potrivită a anvelopelor de vară

Aderența anvelopelor pe carosabil în condiții de vară



Există situații neprevăzute în care nici cea mai lăudată anvelopă de vară nu te va ajuta la îmbunătățirea performanței și siguranței mașinii tale.

Cu toate acestea, modelele de anvelope de vară sunt astfel proiectate pentru a asigura o aderență cât mai bună pe un carosabil cald sau umed în sezonul estival.

Aceste cauciucuri oferă o tracțiune mult mai bună decât anvelopele pentru toate anotimpurile sau decât cele de iarnă utilizate de anumiți șoferi, în mod greșit la temperaturi pozitive ridicate.


Selectarea potrivită a anvelopelor de vară

Atunci când se achiziționează anvelopele de vară, șoferii experimentați se ghidează după câteva criterii esențiale, printre care:

  • aderența pe care pneurile o au la condițiile de drum (asfalt încins, umed);
  • nivelul de uzură în timp (determinată în principal de materialele din care sunt confecționate cauciucurile);
  • scorul de durabilitate conform unui rating standard cuprins între 1 și 100;
  • zgomotul rutier produs de un set de anvelope sau altul;
  • nivelul de confort furnizat etc.


Printre șoferii amatori circulă o informație eronată legată de eficiența anvelopelor de vară în condiții de ploaie. Mai exact, se spune că acestea ar fi ineficiente în comparație cu anvelopele all season sau cele de iarnă pe un carosabil umed. În realitate, anvelopele de vară îndepărtează o cantitate ridicată de apă prin benzile de rulare, fiind mai eficiente în condiții de ploaie decât pneurile pentru toate anotimpurile.

Pentru numeroși conducători auto, bugetul și chiar confortul în timpul rulării sunt criterii prioritare în ceea ce privește achiziționarea anvelopelor. Dar, nu trebuie uitat faptul că performanța și siguranța sunt priorități de top, de la care nu se pot abate  sub nicio formă.

Este important să nu îți asumi riscuri la rularea pe drumurile publice deoarece acestea pot determina nu doar pagube materiale, ci accidente ce se pot finaliza cu rănirea sau chiar decesul participanților la trafic.

Alegerea unui set potrivit de anvelope de vară va îmbunătăți vizibil atât accelerarea și frânarea, cât și toți parametrii de manevrabilitate a autovehiculului tău pe perioada estivală.

Cele mai bune anvelope de vară sunt acelea care garantează performanțe constante, într-o mare varietate de condiții de rulare pe drumurile publice.

Prin urmare, specialiștii nu recomandată utilizarea unor cauciucuri auto care sunt eficiente numai în anumite condiții de carosabil. Când vine vorba de anvelope de vară, șoferii trebuie să se orienteze când fac astfel de achiziții către cauciucuri potrivite atât pentru drumurile uscate, cât și pentru cele umede.


Aderența anvelopelor pe carosabil în condiții de vară



Iată principalele caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere atunci când achiziționezi anvelope pentru vremea caldă:

  • zona de contact - un factor important pentru a stabili eficiența unui cauciuc auto de vară bun este reprezentat de zona de contact. Cu cât suprafața în care cauciucul atinge drumul de rulare este mai mare, cu atât mai bună este tracțiunea;
  • canelurile - cu cât sunt mai puține caneluri la o anvelopă, cu atât mai bună este aderența. De obicei, specialiștii din domeniu afirmă că aproximativ 30% din banda de rulare trebuie să fie canelată. Acest lucru are ca rezultat obținerea unor blocuri mari ale benzii de rulare, ce contribuie pozitiv la stabilitatea     autovehiculului pe drumurile uscate;
  • rigiditatea benzii de rulare - chiar dacă o anvelopă fără caneluri ar fi aptă să ofere cea mai mare aderență în contact cu suprafața carosabilă, merită subliniat faptul că aceste caneluri au și alte scopuri extrem de importante, cum ar fi rezistența la acvaplanare și, pe cale de consecință, sunt încă necesare chiar și în cantități mici.

La anvelopele de vară canelurile ar trebui să fie relativ mici și puțin adânci. Desigur, acest lucru are câteva dezavantajele, mai exact: în timp ce canelurile de mică adâncime fac tracțiunea pe drumurile uscate mult mai ușoară, ele:

  •  reduc în mod automat și tracțiunea pe carosabilul umed;
  •  elimină orice rezistență la acvaplanare.

În timp ce călătoriile cu autoturismul în condițiile unui carosabil uscat sunt sigure chiar dacă anvelopele au mai puține caneluri, la drum în condiții de vreme caracterizată de umiditate crescută sunt de preferat pneurile ce prezintă caneluri mai adânci.

De regulă, o astfel de anvelopă de ploaie ar trebui să aibă minim 30 - 35% din banda de rulare cu prezența acestor șanțuri. Canelurile respective sunt necesare pentru:

  • îndepărtarea eficientă a apei;
  • menținerea corectă a contactului între anvelopă și carosabilul pe care se circulă.

Riscul pe care îl prezintă cauciucurile cu insuficiente caneluri constă în faptul că apa va crea un strat intermediar, care va conduce la acvaplanare. Se recomandă o adâncime minimă de 3 mm a acestora pentru a beneficia de o mai bună siguranță.

Tipul benzii de rulare este un factor important în ceea ce privește decizia de a achiziționa anvelope de vară. Banda de rulare a anvelopelor se poate prezinta în 3 forme de bază:

  • direcțională;
  • asimetrică;
  • simetrică.     

Toate  pot asigura o bună aderență pe drumurile uscate, deoarece impactul fiecărui tip de bandă de rulare este minim.

Potrivit specialiștilor din domeniu, când vine vorba de o aderență puternică pe teren umed, banda de rulare direcțională în formă de V este cel mai bun din punct de vedere al siguranței și al eficienței.

Pe lângă furnizarea unui mod eficient de evacuare a apei din canelurile benzii de rulare, se va putea face și o distribuție corectă a forțelor de presiune a pneurilor respective pe sol.

Când vine vorba de lățimi mai mari ale benzii de rulare, se poate alege și un model asimetric al benzii de rulare. Acest lucru poate fi eficient dacă plasarea canelurilor este inteligent realizată, deoarece contribuie la scurtarea traseului pe care trebuie să o parcurgă apa pentru a fi îndepărtată.

Vrei anvelope de vară performante? Accesează site-ul Anvelomag.ro și alege cauciucurile potrivite pentru mașina ta.



Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season.

Ai nevoie de anvelope de calitate, care să ajungă la tine imediat?

Ai ajuns exact unde trebuie!


    AnveloMag vinde toate tipurile și toate mărcile de anvelope fiind prezenti online din 2013. Lucrăm constant la a ne perfecționa serviciile, astfel încât clienții noștri să aibă parte de o experiență plăcută atunci când aleg să comande de la noi. Calitatea anvelopelor și profesionalismul pe care le oferim la onorarea fiecărei comenzi se pot cuantifica în cei peste 80000 de clienți mulțumiți din 2013 și până în prezent. În plus, companiile de curierat ne ajută să livrăm în orice colț al țării pentru a-ți oferi servicii de calitate în timp util, indiferent de anvelopele de care ai nevoie.