Ce înseamnă anvelope ranforsate


În timp de cauciucurile standard sunt proiectate pentru întrebuințare zilnică, anvelopele ranforsate sunt construite pentru nevoi mai specifice. Acestea trebuie să facă față presiunii de încărcare mai mari.

Enrollment campaign is very important for everyone who wants to enter a college or university. That's why it is important to write my personal statement for me on the highest level. Fortunately, I've found this resource that helps to write such content professionaly.

Dacă te gândești să achiziționezi anvelope ranforsate, interesează-te înainte care sunt avantajele și dezavantajele, respectiv dacă, într-adevăr, se potrivesc nevoilor tale.

SUMAR:

Ce înseamnă anvelope ranforsate?

Sunt diferite anvelopele ranforsate față de cele standard?

Avantajele anvelopelor ranforsate

Dezavantajele anvelopelor ranforsate

Merită să cumperi anvelope ranforsate?

Concluzie


Ce înseamnă anvelope ranforsate?

Fiecare dimensiune de anvelopă are un indice de sarcină specificat. Această valoare este strict definită de organizațiile tehnice care adună producători de anvelope precum ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organization).

O anvelopă ranforsată are pe flancuri un marcaj specific, cum ar fi: REINF, REINFORCED, XL, EXTRA LOAD (încărcătură suplimentară), XLD, RFD sau RF.

Standardul "XL" tinde să înlocuiască celelalte standarde. Acesta indică faptul că anvelopa poate să susțină o sarcină mai mare și presiuni superioare.

RF (Ranforsat) este un marcaj (adăugat pe partea laterală, lângă marcajul dimensiunii anvelopei) care indică faptul că aceasta suportă o sarcină mai mare față de o anvelopă standard. Principala aplicație a anvelopelor de tip „ranforsat” este cea pentru camionete și camioanele ușoare, însă acestea se potrivesc și la anumite mașini de familie și rulote.

Pe lângă acestea, se pot folosi de asemenea și pentru transportere, microbuze, vehicule 4X4 etc. Montarea anvelopelor pe autovehicul nu înseamnă că automat are un indice de greutate mai mare, ci că necesită în egală măsură și o presiune mult mai mare în anvelope. Pentru aceasta trebuie citite actele autovehiculului unde este prezentat indicele de greutate admis.

Anvelopele ranforsate EXTRA LOAD (XL) sunt destinate vehiculelor grele sau celor echipate cu un motor puternic. Flancurile anvelopelor ranforsate sunt mai rigide decât cele ale anvelopelor clasice, de tip "Standard Load" sau SL (încărcătura standard). Rigiditatea flancurilor permite suportarea unei sarcini, unei presiuni și unor solicitări mai ridicate.

Sunt diferite anvelopele ranforsate față de cele standard?

O anvelopă cu sarcina de bază definită pentru dimensiunea sa se numește anvelopă SL (Standard Load - încărcare standard). Diferența dintre o anvelopă ranforsata (XL) și o anvelopă standard este că anvelopa XL îndeplinește cerințele standard pentru dimensiunea sa și, în același timp, oferă posibilitatea folosirii unei presiuni mai mari a anvelopelor. În consecință, poate suporta o sarcină crescută.

Din exterior, anvelopele standard și cele ranforsate arată exact la fel - nu poți vedea diferențele. Indicele de sarcină al anvelopei este mărit, modificându-i fața (partea de sub banda de rulare). O astfel de modificare poate implica:

  • utilizarea unor materiale cu rezistență mai mare;
  • consolidarea elementelor principale ale anvelopei;
  • utilizarea elementelor suplimentare.

Soluțiile utilizate pentru creșterea indicelui de sarcină includ aplicarea unui strat suplimentar pe carcasă.

Anvelopele cu marcajul XL au o sarcină mai mare, deoarece designul face posibilă menținerea unei presiuni mai mari a aerului în interiorul anvelopei. Sarcina maximă admisă pe o roată este întotdeauna legată de presiune. Dacă vehiculul este certificat pentru utilizare cu anvelope ranforsate, în manualul de utilizare se vor găsi informații despre presiunea recomandată.

O sarcină mai mare a anvelopei crește durabilitatea la viteze mari. Prin urmare, atunci când există mai mulți indici de viteză pentru o anumită dimensiune și un model de anvelopă, marcajul XL va fi asociat cu anvelopa cu cea mai mare viteză.

Anvelopele ranforsate de tip C sunt concepute pentru vehiculele de livrare și se caracterizează printr-un indice de sarcină ridicat, respectiv un indice de viteză mai mic. Anvelopele de tip C sau anvelopele ranforsate de livrare pot fi folosite la autovehicule cu o sarcină maximă de 3,5 tone.


Avantajele anvelopelor ranforsate

Datorită sarcinii mărite, anvelopele ranforsate prezintă mai multe avantaje:

  • Deși anvelopele normale și cele ranforsate sunt folosite în același fel, cele din urmă vor rezista mai mult timp. Cauciucurile XL pot parcurge o distanță mai lungă fără stricăciuni în interior, chiar în condiții de folosire intensive. Totuși acest lucru se întâmplă dacă și numai dacă se respectă specificațiile fabricantului în ceea ce privește presiunea corectă a pneurilor;
  • Ranforsarea anvelopei îmbunătățește rezistența la deteriorarea mecanică care poate rezulta, de exemplu, de la conducerea cu viteză mare în bordură;
  • Au o tracțiune și o aderență mai bune. Rigiditatea mai mare a anvelopei asigură stabilitate, o transmisie mai eficientă a puterii vehiculului pe suprafața drumului, o manevrabilitate mai bună în curbe, o reacție mai rapidă la viraje și o rezistență mai mare la sarcini și forțe suplimentare (accelerație, frânare, forțe centrifuge la viraje)


Dezavantajele anvelopelor ranforsate

Nu există anvelopa perfectă. Toate cauciucurile sunt făcute și calculate ca un compromis între numeroși parametri, iar asta se aplică inclusiv anvelopelor ranforsate. Dezavantajele cel mai des întâlnite sunt :

  • Sunt ceva mai zgomotoase decât anvelopele standard. Specificațiile acestui tip de anvelope permit ca acestea să producă cu 1 dB (decibeli) mai mult zgomot decât anvelopele normale.
  • Ranforsarea anvelopelor poate implica creșterea grosimii feței (sub banda de rulare) și a piciorului anvelopei. Acest lucru, la rândul său, poate determina o rezistență crescută la rulare și un consum mai mare de combustibil.
  • Ranforsarea implică, de obicei, o creștere a greutății și masei anvelopei, ceea ce duce din nou la un consum mai mare de combustibil.
  • Modificările pot determina scăderea confortului la volan, în comparație cu utilizarea anvelopelor normale (cu toate acestea, astfel de diferențe vor fi minime și rareori resimțite de șofer).


Merită să cumperi anvelope ranforsate?

Răspunsul la această întrebare se află chiar în manualul mașinii.

Acest lucru se poate aplica adesea în cazul camionetelor, al vehiculelor de mari dimensiuni, al autoturismelor și al vehiculelor de livrare. Anvelopele ranforsate sunt, de asemenea, folosite deseori în cazul mașinilor sport de înaltă performanță.

Dacă constructorul vehiculului a obținut certificare pentru acesta cu anvelope ranforsate, e obligatoriu să ne conformăm acestor cerințe. În acest caz, a cumpăra anvelope standard pentru că sunt mai ieftine reprezintă o încălcare a condițiilor de siguranță și poate avea consecințe neplăcute (unele companii de asigurări pot refuza chiar acoperirea daunelor în cazul unui accident).

E o idee bună să cumperi anvelope ranforsate dacă :

  • Mergi des cu o încărcătură mare. În acest caz, folosirea anvelopelor ranforsate este utilă deoarece vor avea o durată de viață mai mare și vei avea mai puține bătăi de cap;
  • Ai o mașina cu un motor puternic. Cauciucurile XL îți vor asigura o stabilitate mai mare în curbe și o forță de reacție mai bună la accelerație și la frânarea în viteză mare.


Concluzie

Dacă te gândești să-ți cumperi o mașină, ar fi o idee bună să verifici dacă are nevoie sau nu de anvelope ranforsate și, respectiv, să cunoști și celelalte caracteristici tehnice ca să nu ai, ulterior, surprize și costuri suplimentare. Dacă ai deja o mașină, dar nu ești sigur ce tip de anvelope sunt potrivite pentru aceasta, poți solicita câteva sfaturi de la magazinele sau site-urile care comercializează cauciucuri pentru mașini.

Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season.

Ai nevoie de anvelope de calitate, care să ajungă la tine imediat?

Ai ajuns exact unde trebuie!


    AnveloMag vinde toate tipurile și toate mărcile de anvelope fiind prezenti online din 2013. Lucrăm constant la a ne perfecționa serviciile, astfel încât clienții noștri să aibă parte de o experiență plăcută atunci când aleg să comande de la noi. Calitatea anvelopelor și profesionalismul pe care le oferim la onorarea fiecărei comenzi se pot cuantifica în cei peste 80000 de clienți mulțumiți din 2013 și până în prezent. În plus, companiile de curierat ne ajută să livrăm în orice colț al țării pentru a-ți oferi servicii de calitate în timp util, indiferent de anvelopele de care ai nevoie.