DOT Anvelope: Ce este și cum se citește corect?


În calitate de șofer responsabil, este foarte important să știi ce înseamnă codul DOT anvelope și cum se citește corect. Dacă păstrezi evidența vârstei anvelopelor, vei economisi bani și vei avea o mașină echipată adecvat, indiferent de anotimp.


SUMAR:

Codul DOT este inscripționat pe flancul anvelopelor sub forma unor grupuri de cifre și de litere. Acestea cuprind informații despre data de fabricație a anvelopelor, numele producătorului și țara de proveniență.

Cum se citește corect codul DOT pe anvelope

Codul DOT este creat și standardizat de către Ministerul Transporturilor din Statele Unite ale Americii. DOT reprezintă o abreviere pentru “Department of Transportation” și semnalează vârsta anvelopelor mașinii tale.

Pentru a descoperi cât de vechi sunt anvelopele mașinii tale, trebuie mai întâi să localizezi codul DOT pe anvelope. Acest simbol indică totodată nivelul de conformitate al producătorului de anvelope față de standardele de siguranță impuse de către Departamentul Transporturilor din SUA.

Astfel, codul DOT arată:

  • cine a fabricat anvelopele,
  • locul de proveniență al acestora
  • garantează faptul că anvelopa a trecut testele și cerințele NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration = Administrația Națională pentru Siguranța Traficului Rutier).
  • Numerele inscripționate pe Codul DOT sunt plasate împreună și adesea încercuite într-un oval. Literele „DOT” sunt urmate de minim 8 și maxim 13 litere și/ sau cifre care identifică:
  • locul în care a fost produsă anvelopa;
  • dimensiunea anvelopei;
  • codul producătorului;
  • săptămâna și anul în care a fost fabricată anvelopa.

Începând cu anul 2000, sunt folosite 4 cifre pentru a indica data fabricației. Primele 2 cifre indică săptămâna, iar ultimele 2 cifre semnalează anul de fabricație. De exemplu, avem codul DOT AG BR9E 0319, care arată faptul că anvelopa a fost produsă în a treia săptămână a anului 2019.

Înainte de anul 2000, se foloseau 3 cifre pentru a stabili data de fabricație a anvelopelor. Astfel, primele 2 cifre indică săptămâna, iar ultima cifră semnalează anul de fabricație. Pentru a identifica anvelopele fabricate în anii ‘90, la sfârșitul numărului de serie DOT se află simbolul unui triunghi lateral.

Unde vei găsi codul DOT inscripționat pe anvelope?

De cele mai multe ori, informațiile de identificare se află inscripționate pe peretele interior al anvelopelor. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să găsești codul DOT pe anvelope.

Din păcate, nu există reglementări clare cu privire la locul în care producătorul trebuie să plaseze aceste informații. Așadar, este posibil să fie necesar să cauți cu atenție pentru a găsi cifrele care te interesează.

De ce este important codul DOT anvelope?

Chiar dacă alegi să cumperi anvelope noi, acest lucru nu înseamnă că au fost fabricate recent. În multe cazuri, durează ceva timp până când anvelopele sunt livrate de la producător la comercianți, care le vând la bucată.

Verificând codul DOT, vei afla exact momentul în care au fost fabricate anvelopele și cât timp au fost stocate în depozit. Este important să știi că anvelopele pot rămâne depozitate luni întregi sau chiar ani la rând. Așadar, codul DOT îți poate semnala faptul că anvelopele nu au fost fabricate în același an în care le-ai achiziționat.

De asemenea, condițiile de depozitare a anvelopelor sunt foarte importante pentru a asigura o funcționare corectă. Locațiile de depozitare trebuie să fie reci, climatizate și uscate, pentru a preveni:

  • îmbătrânirea prematură;
  • deteriorarea anvelopelor;
  • expunerea acestora la condițiile meteorologice sezoniere.

Îmbătrânirea anvelopelor poate fi accelerată rapid de condiții de depozitare precare. Astfel, trebuie să te asiguri întotdeauna că anvelopele pe care le cumperi au fost depozitate în mod corespunzător.

Când codul DOT semnalează că anvelopele sunt prea vechi?

În industria automobilelor, specialiștii au ajuns la concluzia că anvelopele au o durată de viață cuprinsă între 6 ani și 10 ani. Pe măsură ce tehnologia evoluează, se folosesc diferite materiale și compuși care au rolul de a prelungi durata de viață a anvelopelor.

Deoarece, în medie, un șofer parcurge 24.000 de kilometri pe an, anvelopele trebuie înlocuite odată la 4 ani. Dacă anvelopele mașinii tale au deja câțiva ani de când le-ai cumpărat, poți considera că se află la limita vârstei acceptate. Acest lucru este valabil chiar dacă anvelopele beneficiază de îngrijire și de întreținere corespunzătoare pe parcursul folosirii.

Din punct de vedere legal, trebuie să înlocuiești anvelopele atunci când adâncimea benzii de rulare scade sub nivelul de 1,6 mm. În plus, este recomandat ca anvelopele de vară să aibă o adâncime a benzii de rulare de 3 mm, iar anvelopele de iarnă de 4 mm. Acest detaliu important va menține anvelopele mașinii la un nivel optim de siguranță.

Când anvelopele ating vârsta de 7 ani, trebuie să iei în considerare înlocuirea acestora. Chiar dacă anvelopele arată ca noi, poți consulta o persoana calificată pentru a beneficia de un sfat profesional. Anvelopele de rezervă trebuie de asemenea să fie verificate și înlocuite în mod constant.

Indiferent cât de vechi sunt anvelopele atunci când le cumperi, cel mai important aspect legat de siguranță este întreținerea constantă și inspecția anvelopelor.

Din moment ce condițiile de service și de depozitare diferă, nu poate fi identificată exact valabilitatea unei anvelope (ținând cont de vârsta calendaristică). Din acest motiv, nu există nicio limită clară asupra vechimii anvelopei atunci când este vândută în baza Codului DOT.


Cum să prelungești durata de viață a unei anvelope?

Atunci când sunt depozitate și protejate în mod corespunzător, anvelopele îmbătrânesc destul de încet.

Asociația Producătorilor de Cauciuc și Anvelope din Canada a declarat că nu există nicio modalitate de a stabili data la care anvelopele „expiră”. Există prea mulți factori care afectează durata de viață a unei anvelope.

Iată câteva recomandări pentru a prelungi durata de viață a unei anvelope:

  • protejează anvelopele de razele UV și de temperaturile foarte ridicate;
  • înlocuiește suspensiile învechite;
  • păstrează anvelopele reci și uscate pentru a preveni deteriorarea acestora;
  • elimină umiditatea din locul în care sunt depozitate anvelopele;
  • evită înghețarea anvelopelor atunci când temperaturile scad sub 0 grade;
  • echilibrează roțile la un service auto;
  • verifică presiunea din interiorul anvelopelor în mod constant;
  • evită să încarci mașina cu multe bagaje.

Expunerea anvelopelor în climatul cel mai fierbinte, cel mai umed sau cel mai uscat sunt principalii factori care contribuie la îmbătrânirea excesivă a anvelopelor. Albirea cauciucului și mici crăpături în peretele lateral superior sau inferior pot fi un indicii ale deteriorării anvelopelor din cauza razelor UV și a căldurii.

În general, anvelopele sunt rezistente. Dacă prezintă semne de deteriorare în primii ani, acest lucru sugerează calitatea slabă, este necesară înlocuirea cât mai rapidă a anvelopelor. Pe măsură ce înaintează în vârstă, cauciucul din roți își pierde elasticitatea indiferent cât de mult folosești anvelopele.

Ce înseamnă geometria roților pentru anvelope?

Ajustarea geometriei roților este o operațiune importantă ce reglează poziția roților în raport cu poziția volanului și cu direcția de deplasare a mașinii. De cele mai multe ori, geometria incorectă a roților influențează nivelul de uzură a anvelopelor.

Dacă nu este efectuată periodic, geometria roților (alinierea suspensiilor) poate genera o mulțime de probleme tehnice și uzura rapidă a anvelopelor.

Dacă observi că mașina ta deviază ușor de la traiectorie în timp ce conduci pe un drum drept, atunci apelează la un service auto specializat care să verifice acest aspect. Totodată, o geometrie incorectă a roților îți poate provoca trepidații la volan în momentele în care conduci cu o viteză mare, pe un drum carosabil drept.

O geometrie adecvată a roților reduce considerabil uzura anvelopelor și crește durata de viață a acestora.

Concluzii

Codul DOT este numărul de identificare al fiecărei anvelope în parte. Poți considera codul DOT un fel de „certificat de naștere” pentru anvelopele mașinii tale întrucât indică țara, săptămâna și anul în care au fost fabricate și multe alte informații utile.

Având în vedere că anvelopele pot sta într-un depozit ani întregi, este important să cunoști momentul în care au fost fabricate, mai degrabă decât momentul achiziționării.

După ce ai aflat ce înseamnă codul DOT anvelope și cum se citește corect, tot ce trebuie să faci este să ții cont de factorii ce prelungesc durata de viață a anvelopelor și să le înlocuiești la o perioadă de 4 ani - 6 ani.

Nu uita că anvelopele reprezintă o parte importantă a mașinii tale. Dacă acestea se află într-o stare proastă sau sunt prea vechi, capacitatea vehiculului de a accelera, frâna sau roti este compromisă, iar șofatul poate deveni riscant.


Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season.

Ai nevoie de anvelope de calitate, care să ajungă la tine imediat?

Ai ajuns exact unde trebuie!


    AnveloMag vinde toate tipurile și toate mărcile de anvelope fiind prezenti online din 2013. Lucrăm constant la a ne perfecționa serviciile, astfel încât clienții noștri să aibă parte de o experiență plăcută atunci când aleg să comande de la noi. Calitatea anvelopelor și profesionalismul pe care le oferim la onorarea fiecărei comenzi se pot cuantifica în cei peste 80000 de clienți mulțumiți din 2013 și până în prezent. În plus, companiile de curierat ne ajută să livrăm în orice colț al țării pentru a-ți oferi servicii de calitate în timp util, indiferent de anvelopele de care ai nevoie.